Nu är den snart på väg till brevlådor på och utanför Söderslätt – årets mest efterlängtade bok i våra trakter. Årsboken 2021 packas just nu av flitiga medlemmar under coronasäkrade former och det gör att det kommer att ta hela den här veckan. Det betyder att medlemmarna får sina böcker mer spritt än vanligt, den här veckan och nästa. De böcker som går med posten tar som vanligt längre tid på sig, och kommer inte att vara framme förrän i bästa fall i början av juni.

Arbetet med Årsboken har trots coronan kunnat löpa på nästan som vanligt. Redaktionskommittén har arbetat tillsammans, digitalt och var och en på sin kammare. Som vanligt är resultatet en härlig blandning av gammalt och lite nyare med gemensam nämnare, Trelleborg och Söderslätt. Några av artiklarna i denna 65:te årgång av boken handlar om ”Springtöser, springpågar och en ICA-kalender”, minne författade av Richard Eitrem. Bengt Håkansson och Åke Jönsson skriver om Brösjödal, Kerstin Hägg om lek och aktivitet på 1950-talet och Televerket uppmärksammas i två artiklar, skrivna av Tommy Andersson och Marie-Louise Green.

Vanligtvis packas Årsböckerna under en och samma förmiddag i början av mars av ett 50-tal personer, varav många också kör ut böckerna till medlemmar. I är sätter coronan käppar i detta välsmorda maskineri, och packningen sker istället i en stor lokal med maximalt åtta personer i olika skift. Entusiasmen att sprida Årsboken till väntade medlemmar är dock minst lika stor som vanligt.

– Vi vet att många länge väntat på Årsboken, och vi är nu väldigt glada att den är på väg till medlemmarna, säger föreningens ordförande Ingrid Wall. Vi hoppas och tror att den ska bli lika väl mottagen som vanligt, och att den bjuder på läsupplevelser under de kommande sommarmånaderna. Nu ser vi fram emot att livet kan återgå till det normala och vi kan träffa våra medlemmar igen, på marknader, festivaler och andra arrangemang.