I många år har en kringla hängt ut från väggen på det gula hörnhuset på Gamla torget. Huset, stadens äldsta, kallas också ofta för Francke-huset eftersom det var här bagarsläkten en gång för länge sedan startade sin verksamhet. Bageriet har sedan länge flyttat, och med dt den ursprungliga kringel-skylten.

Föreningen Gamla Trelleborg saknade dock den traditionsenliga skylten och för runt tio år sedan tillverkades en ny av gammal modell. Kringlan gjordes i trä och invigdes under vederbörlig pompa och ståt, bland annat med kaffe och kringlor. Dock visade det sig att materialet inte var helt kompatibelt med väderleken som råder i Trelleborg och därför beslöt föreningen för ett par år sedan att gjuta en ny kringla, den här gången i en metall som ska klara också regn, snö och vind. För halvannat år sedan sattes den nygamla kringlan upp. Talare vid ceremonin den gången var bland annat styrelsemedlemmen i Gamla Trelleborg, Alf Påhlsson, som växte upp i det gula hörnhuset.

Träkringlan togs förstås om hand av den om traditioner värnande föreningen, och nu har den fått ett nytt hem – på Trelleborgs museum. Den nya rollen är som ett levande museiföremål som berättar var caféet är beläget.

Häromdagen lämnades kringlan över till museifolket som tackade, tog emot och bjöd på – kringlor till kaffet. Föreningen Gamla Trelleborgs ordförande Ingrid Wall lämnade över till museets Ola Lundin och Åsa Bill. På plats var också bland annat Johanna Francke och Alf Påhlsson.

Foto. Joachim Wall