Det har tagit 62 år men nu är Gula Klockan tillbaka på Stortorget i Trelleborg. Från 1932 och fram till 1959 var klockstapeln i Stortorgets sydvästra hörna en naturlig samlingsplats ”Vi träffas vid klockan” sa den tidens ungdomar.

Idag har ungdomarna blivit män och kvinnor med många årsringar men minnena från klockan finns kvar. Nu har Föreningen Gamla Trelleborg tillsammans med Peter Areskog och Trelleborgs kommun gett Stortorget sin klocka åter. Invigningen skedde på onsdagen och ceremonin inleddes med att föreningens ordförande Ingrid Wall sa så här;

Den här platsen är speciell för väldig många trelleborgare, framför allt de som bär på ett antal årsringar.

Här stod under många år, från 1932 närmare bestämt, en symbol som fungerade som mötesplats för trelleborgarna. Det var kring denna fyrkant man samlades för att göra upp planer eller bara för att hålla sig uppdaterad.

Denna träffpunkt försvann från centrala Trelleborg i januari 1959. Då hade tiden sprungit ifrån den gula kolonnen samtidigt som den handgripligt kommit i alltför nära kontakt med ett fyrhjulat fordon. Efter drygt ett kvarts sekel låg den inte längre i tiden.

Kanske hade tornet fått förbli ett minne med nostalgiskt skimmer om det inte varit för en envis och nyfiken eldsjäl i Föreningen Gamla Trelleborg vid namn Lena Steiner. Hon gav sig inte – vad hade hänt detta nav i den trelleborgska gatubilden?

Otaliga timmer ägnades åt att söka i gamla tidningslägg och andra dokument och få människor att gräva upp sina hågkomster längst inne bland hjärnvindlingarna. Många av mysteriets dimmor kunde lättas men själva pudelns kärna fanns kvar – var hade byggnadsverket tagit vägen?

Den gåtan har vi inte lyckats knäcka men vi har åstadkommit något som är ännu bättre – att kunna ge Stortorget denna stolthet tillbaka! Med hjälp av bland annat Peter Areskog, vars far var en välkänd entreprenör i Trelleborg och Plåt-Mekano, kan vi idag med stolthet låta täckelset falla för Trelleborgs nya landmärke.

Varsågod Peter – scenen är din!

Peter Areskog talade om Trelleborg som sin uppväxtstad och att han på det här sättet vill hylla sin far Bertil som arbetade som framgångsrik entreprenör i många år. Kommunstyrelsens ordförande Mikael Rubin tackade och tog emot gåvan å trelleborgarnas vägnar.

Mer information om Gula klockan finns i Gamla Trelleborgs årsbok 2016.

Foto: Joachim Wall