På lördagen var det åter dags för Palmsläppet i Trelleborg – den dag då man firar att våren är kommen och de världsberömda palmer återtar sina platser på stadens gator och torg. I år firades det lite extra eftersom det gått fyrtio år sedan de första exotiska träden planterades om i den trelleborgska myllan.

Detta påminde föreningens ordförande Ingrid Wall om i sitt invigningsanförande:

”Egentligen borde den 15 juni vara officiell helgdag i Trelleborg – det var nämligen den dagen för 40 år sedan som Trelleborg fick sina numera världsberömda palmer. De har verkligen blivit en symbol som såväl trelleborgare som många andra tagit till sitt hjärta.

Början kunde varit bättre – en och annan beklagade sig över valet av träd som skulle planteras längs stadens infart i väster. Passar bättre med pilar tyckte någon, men palmer blev det trots allt.

Historian om de exotiska träden i kalla Skandinavien har sina poänger. Lokala myntkontoret som var en del av dåvarande Idrottsföreningarnas Mikaeli marknad, gav under många år ut lokalmynt i staden. Vid ett tillfälle fick styrelseledamoten Alf Näslund frågan om vad pengarna skulle användas till – Vi ska köpa palmer för pengarna sa han. Beskedet väckte jubel och gav upphov till rubriker men det hände inte så mycket mer.

Inte förrän 1984 när politiken i Trelleborg tog fram förslaget och frågade marknadskommittén om man menade allvar med palmerna. Så klart gjorde vi det  och bollen sattes i rullning. Lämpliga palmer hittades i södra Spanien och stadsträdgårdsmästaren åkte tillsammans med Alf Näslund ner för att hämta hem första omgången .

Den 15 juni lastades de 24 palmerna av och planterades på Strandgatan. Uppmärksamheten var stor inte bara i Sverige utan också utomlands. Otaliga är de turister som under decenniers lopp låtit föregiva sig under de exotiska träden. 

Tanken bakom palmplanteringen var bland annat att markera att i Trelleborg börjar kontinenten. Här är vi lite mer kontinentala, något som manifesteras av palmerna.

Under de fyrtio år som gått har palmerna verkligen blivit en symbol för Trelleborg – palmernas stad. Var helst man kommer i landet så förknippas Trelleborg med det exotiska trädet. De första två dussinen palmer har fått sällskap av många fler i varierande modell och storlekar. Palmerna har också gett upphov till företags och föreningsnamn, evenemang och tävlingar. Idag är det nog få som skulle vilja ersätta palmerna med pileträd..”

Därefter invigdes föreningens nya utställningsfönster i den gamla blomsteraffären på Bankahörnan. Givetvis är palmer temat för den första utställningen…

Föreningens vice ordförande Jan Arvid Nilsson pratade om tillblivelsen av den gavel prydd av en palm som finns på ett av  Bankahörnans hus. Därefter var det dags att inviga de fyra bronsplattor som satts upp på de fyra hörnhusen. Trelleborgshems Henrik Silverstolpe och Birgitta Lanér Sjöström, Nilpats Patrik Liljegren och Hantverksföreningens Krister Lindström och Frans Hellstrand tog emot plattorna som kort berättar om husets historia. Föreningen har nu satt upp kring trettio plattor i kommunen. De första finansierades av ett arv, de senaste av stöd från Kockska stiftelserna.