Ett av säkraste vårtecknen i vår del av världen är Gamla Trelleborgs Årsbok. I 66 år (!) har boken kommit ut till medlemmarna i Trelleborg, på Söderslätt och andra orter. I veckan har i runda tal 4 200 böcker distribuerats till medlemshushållen. De allra flesta får sin bok direkt av någon av föreningens eldsjälar som packar och kör ut de många kuverten.
I år pryds det gröna omslaget till omväxling av en bild av Kjell Hallonstens välkända trägubbar. Boken inleds också med att släktingen Anders Hallonsten berättar om den bohemiske släktingen som så konstfärdigt snidade sina gubbar och gummor.
Inga Berggren skriver om textilkonstnärinnan Gunwor Sandwall, känd också som scoutledare och politiker. Hennes verk finns i flera av kyrkorna på Söderslätt.
Matz Lonnedal Risberg har grävt i arkiven och kan berätta om de för flertalet okända passagerarbåtar som trafikerat hamnen i Trelleborg. Så sent som 1939 avgick s/s Södra Sverige på sin sista tur från Trelleborg.
Tre kusiner – Marie-Louise Nordgren, Christina Andler och Barbro Silfverberg skriver om sina äldre släktingar Nanna och Valdemar Nilsson, bosatta på väster. De båda syskonen stannade kvar i föräldrahemmet under hela sin levnad, och inte mycket förändrades i hemmet.
Folke Jönsson följer upp en artikel från Årsboken 2012 med fler minnen från sin polistid. Han beskriver hur polisorganisationen såg ut före 1965. Trelleborg hade en av de första kvinnliga poliserna, Elsa Tamén. Artikeln illustreras med bilder på åtskilliga polisprofiler.
Jan Arvid Nilsson fann efter sin far Arvids död 1999 en handskriven lapp där en mycket lång rad olika sysselsättningar fanns nerpräntade.
Innehållet i denna lapp speglade en stor del av Arvids liv och mycket av detta var för mig okänt och sporrade mig till efterforskning.
Denna ledde till att vi nu får ta del av polismannen Arvid Nilssons liv och gärning. Han kallades Starke Arvid eftersom han också sysslade med brottning och var just – en kraftkarl.
Britten Logosz skriver om postmannen Ivar Carlsson som arbetade i trakterna kring Alstad.
Ivar var ett påtagligt inslag i vår vardag, skriver Britten Logosz bland annat.
Kerstin Hägg har botaniserat i sitt, sin mors och sina mostrars gamla poesialbum. Den här typen av album är en okänd företeelse för dagens barn och unga men var en viktig del i det sociala livet på förra århundradet.
Vi är många som minns Thebrödsbageriet på Kontinentgatan och inte minst deras kanelsnäckor. Kerstin Jakobsen berättar om sin far Lennart Olofsson som tillsammans med sin fru Veronica drev bageriet i fyrtio år.
Leif Lundberg skriver om barndomsminnen från Åhus i Trelleborg medan Hans Janstad beskriver hur han hamnade i tidningsbranschen . Det var sommaren1952 han stegade upp till redaktionssekreteraren Sven Stahre på Trelleborgs Allehanda. Det blev inledningen till en lång yrkeskarriär. I sin artikel berättar han bland annat om hur han kunde ha blivit avskedad av en före detta statsminister.
Sommarhemmet Nybostrand på Gislövs läge sår i fokus för en artikel som Ewa Sjöborg skrivit. Nybostrand byggdes 1946 och är än i dag en omtyckt mötesplats för badsugna trelleborgare.
Staffan Brisfors skriver om Skånekonstnärer med viss anknytning till Trelleborg. Inte mindre än sexton konstnärer blir presenterade i boken i ord och bild.
Få känner till att ringaren Hans Andersson i Kyrkoköpinge fann en silverskatt vid muren till Kyrkoköpinge kyrka. Om detta berättar Gustaf Centervall.
Bygget av andra delen av Nyhamnen i Trelleborg skildras i bilder, från start till invigning.
Årsbokens längsta artikel är skriven av Eric Sandell som gick ur tiden för tre år sedan. Vid sin bortgång fann anhöriga att Eric skrivit sin familjs och Trelleborgs historia. Första delen publiceras i årets bok och beskriver trettiotalet från armod till folkhem. Berättelsen kommer att fortsätta under de kommande årens böcker.
Boken innehåller också sedvanlig verksamhetsberättelse, ekonomisk berättelse och medlemsförteckning.