I samband med palmernas återkomst  den 18 maj passar Räddningstjänsten och föreningen Gamla Trelleborg på att uppmärksamma räddningstjänst förr och nu. Mellan klockan 11 och 13 är det öppet hus i den gamla byggnaden på Nygatan, som nästa år överges till förmån för nya Trygghetens hus på norr.
Räddningstjänsten visar sin vagnpark och berättar om brandskydd medan Gamla Trelleborg presenterar bilder från kampen mot Röde hanen i forna tider.
Klockan 12.30 avtäcks en bronsplatta nedanför klockan på den äldsta byggnaden, en platta som berättar om husets historia. Gamla Trelleborg har sedan många år som tradition att sätta upp två bronsplattor på hus vars historia är värd att berättas. Avtäckningen följs av en guidad vandring i och kring Brandkårskvarteret av Gamla Trelleborgs guider. När räddningstjänsten flyttar kommer kvarteret att få en ny gestaltning.