I snöstormar och sommarsol, i höststormar och vårregn, i 85 år har Sjöormen prytt Stortorget i Trelleborg. Den mäktiga varelsen är en gåva av trelleborgarna till trelleborgarna och skapades av Axel Ebbe. Hans museum, Ebbehallen, fyller för övrigt också 85 år i år. Ormen och konsthallen invigdes av kronprinsparet i juli 1935.

Det var intäkterna från den andra Torgfesten i september 1934 som gav Trelleborg Sjöormen, konstverket som kanske mer än något annat blivit en symbol för staden. Men det var nära att det inte blev någon orm, torgfesten drabbades av dåligt väder. Hela lördagen den 1 september strömmade regnet ner och festligheterna fick ställas in. Vid niotiden på kvällen fick man igång dansen, men natten till söndagen blåste det upp till storm. Först på söndagseftermiddagen kom solen fram, lagom till det stora karnevalståget Tåget över Östersjön. Festen bjöd på två nyheter detta år, gondolsång från Stadsparkens stora damm samt illuminering av Vattentornet och fyrverkeri från dess översta balkong. Festen fortsatte också på måndagen och när pengarna var räknade erbjöd sig Torgfestkommittéen att bekosta Sjöormsfontänen som skulle pryda Stortorget. Intäkterna från festerna 1933 och 1934 räckte att bekosta konstverket på 14 000 kronor, sedan också Planterings och Försköningsföreningen hjälpt till ekonomiskt.

Gipsmodellen av Sjöormen vägde sju ton, och arbetet med att gjuta den i en bronslegering gick till Rasmusens Konstgjuteri i Köpenhamn. Till Trelleborg kom ormen i sju delar till Färjestationen. Med sig hade den slingrande varelsen sju gjuteriarbetare som ledde jobbet att foga samman de sju delarna till en.

I juli 1935 var besten på plats. Hans svans ringlar sig femtio meter och bildar en bassäng som generationer av trelleborgsbarn badat i. Fångad i hans grepp finns sjöjungfrun med utslaget hår, ideligen översköljd av de kaskader av vatten som sprutas ur odjurets mun. Med jämna mellanrum, ofta kring skolavslutningen i juni, får hon sig en omgång av det tvättmedel som då hälls i gapet av festglada studenter…

Dubbel invigning

Festligt var det också den strålande sommardagen 26 juli för 85 år sedan när kronprinsparet Gustaf Adolf och Louise kom till Trelleborg för att inviga Ebbehallen och Sjöormen.

– Det var en i ordets rätta bemärkelse grann dag för och i Trelleborg då Ebbehallen fick sin högtidliga invigning. Alltifrån arla morgonväkten strålade en härlig julisol över stad och hav och bygd och staden var flaggsmyckad som sällan tillförne. Det också en allmän feststämning i luften och massor av folk var i rörelse, meddelar Trelleborgs Tidningen.

Många prominenta gäster fanns på plats när kronprinsparet kom i bil från Sofiero. Talen avlöste varandra innan Axel Ebbe kvitterade kronnprinsens kommendörstecken med att överlämna bronsstatyetten En har rå ´te betala böder. Efter te i Stadsparken var det dags för nästa invigning, Sjöormen. En talarstol hade klätts med blågula flaggor och stora människomassor hade samlats på torget. Musikkåren spelade och stadsfullmäktiges ordförande Sture Christiansson talade innan kronprins Gustav Adolf förrättade själva invigningen.

Kronprinsen bjöd därpå i ett kort anförande täckelset att falla och inom ett ögonblick framträdde Sjöormens huvudparti i sin mäktiga resning. Ännu ett ögonblick och vattenkaskaderna började frusta upp i en mäktig fors ur ormens gap och ett sorl av beundran hördes från den tusenhövdade mängden, berättar Trelleborgs Tidningens utsände.

Kronprinsparet tittade närmare på fontänen innan de efter ett fyrfaldigt leve från publiken reste iväg tillbaka till Sofiero.

I 85 år har Sjöormen fascinerat såväl trelleborgare som tillresta. Vad är det egentligen för figur, han är ond eller god? Försöker han dräpa sjöjungfrun eller rädda henne? Frågorna är många, svaren få. En sak är dock fullkomligt klar, Sjöormen kommer också i framtiden att vara en av Trelleborgs mest kända konstverk.

Ingrid Wall