Foto: Joachim Wall

Så kunde då äntligen föreningen Gamla Trelleborg samlas till årsmöte. Och inte bara ett – utan två…. Såväl 2020 som 2021 års möten kunde klubbas genom på rekordsnabba arton minuter. Bakgrunden är förstås den pandemi som slagit hårt mot föreningens verksamhet. Så här sa ordföranden Ingrid Wall i sitt inledningsanförande;

Välkomna hit!

Det är en märklig tid vi lever i. Man kanske skulle kunna tro att en till åren så mogen förening som vår – 64 år – skulle ha sett det mesta. Att vi skulle råka ut för en pandemi var det dock ingen som kunde föreställa sig.

Coronaviruset har vänt upp och ner på Gamla Trelleborgs verksamhet. Det var med nöd och näppe vi hann packa och distribuera 2020 års bok. När det skedde hade vi alla hört talas om en sjukdom med ursprung i Kina, men att den skulle drabba oss med så våldsam kraft kunde ingen ana.

Vi insåg ganska tidigt att det inte gick att hålla årsmötet som planerat. Påbuden från myndigheterna talade sitt tydliga språk. Att ställa in bussturerna blev lika nödvändigt. Fast lite till mans trodde vi nog att det hela skulle vara över till hösten.

Nu har vi facit. Försöket att hålla årsmöte i november gick om intet. Samma dag som vi budat till möte infördes gränsen åtta för en sammankomst.

Årsboken 2021 senarelades för att vi skulle få bättre överblick av situationen. Den packades och distribuerades under helt nya former. Det enda som var som vanligt var det bejublade mottagandet från alla medlemmar.

Nu sitter vi här idag och ska ge oss i kast med två årsmöten. Trots allt är vi tacksamma att det går att hålla mötet.

Har då det senaste halvannat året varit förlorat för Gamla Trelleborg? Alls icke! Förra hösten kunde vi inviga den nya och mer bestående kringlan på Franckehuset vid Gamla Torget. Vi såg till att Isak kom tillbaka till Stadsparken, också han i ett bestående material. De förut så grå och tråkiga elskåpen i centrum har fått nytt liv genom gamla foton från förr. Vi har varit engagerade i tillblivelsen av Jätteväggen vid Dux och vi har på olika sätt fortsatt att delge vår kunskap om Trelleborg till kommunens tjänstepersoner och makthavare.

Vad som händer framöver är om inte skrivit i stjärnorna så åtminstone i coronavirusets taggar. Vi planerar för en stor händelse i mitten av oktober då trelleborgarna ska få stifta bekantskap med en gammal vän. Vi återkommer med mer information.

Än en gång varmt välkomna. Nu hoppas vi att pendemin ska förpassas till historien och att vi kan komma tillbaka med full kraft. Vi vill ut och träffa våra medlemmar på marknader och festivaler och förstås – på årsmötet i april 2022. Då lovar vi att bjuda på såväl underhållning som kaffe och tävling.

För 2020 omvaldes Ingrid Wall som ordförande, liksom Alf Påhlsson och Brittmarie Lindquist medan Christer Andersson och Agneta Renström ersattes av Anna-Lena Steiner och Per-Eric Sandell. Som revisorer omvaldes Rune Björk och nyvaldes Monica Toft.

För 2021 omvaldes Ingrid Wall, precis som Christina Nilsson, Eva Sandell och Jan Arvid Nilsson. Revisorerna omvaldes också. Som valberedning fungerar fortsatt Sonja Persson, Lars Steiner och Tom Ohlsson.

I sitt tal berättade Rune Björk att han varit revisor i hälften av föreningens verksamhetsår. Efter Gamla Trelleborg i år blir 64 år så är Runes insats såväl beundransvärd som uppseendeväckande.

Till hedersmedlemmar utsågs Eva Persson, Inger Bergström, Tom Ohlsson och Christer Andersson.

Vid efterföljande konstituering valdes Jan Arvid Nilsson till vice ordförande, Christina Nilsson till sekreterare, Eva Sandell kassör och Brittmarie Lindquist till vice sekreterare.