Lagom till invigningen av Trelleborgs nygamla stolthet, den gamla tågfärjeportalen, kom solen fram. Fredagsförmiddagen hade bjudit på regn och stormvindar men vädergudarna ville tydligen vara med oss denna dag.  Ett drygt hundratal personer hade samlats för att vara med när den 112 år gamla portalen fick sin nya och mer framstående plats.

1909 invigdes de två färjelägena i Trelleborgs hamn när Kungsleden inledde sin era. I hundra år har de gjort tjänst för generationer av färjor. Vare sig det varit världskrig eller kallt krig har det bevingade hjulet krönt det massiva byggnadsverket. Nu har det sedan länge tjänat ut sin roll, men kommer att få nytt liv, nu som landmärke.

Portalen har fräschats upp av sin ägare, Trelleborgs hamn, och placerats just vid infarten till hamnen från Kontinentgatan. Portalen har två historiska grannar, Centralstationen i öster och Tullkammaren, i väster. Den syns över stora delar av centrala Trelleborg och markerar handfast att Trelleborg är och förblir Porten mot kontinenten.

Hamnens styrelseordförande Jan Isaksson påminde i sitt tal om hamnens och tågfärjetrafikens historia innan han flankerad av styrelsekollegorna Bengt Andersson och Stefan Nilsson kunde klippa av det röda bandet. För att ytterligare markera denna viktiga dag bjöds invigningsbesökarna på kaffe och kanelbulle.

Gamla Trelleborg har i många år arbetat för att portalen ska tas tillvara och fanns förstås på plats på fredagen.