Inom föreningen Gamla Trelleborg finns en rad olika arbetsgrupper som sysslar med olika grenar av verksamheten, flera dagar i veckan. Häromdagen strålade många av dessa eldsjälar samman för att ge sig ut på Söderslätt. Första anhalt var Uniformsmuseet i Klagstorp som bjöd på en engagerad visning och många aha-upplevelser. Museet fick också ett tillskott i form av styrelseledamoten Alf Påhlssons gamla rallyuniform.

Hönsinge Hantwerksbryggeri var nästa anhalt innan färden gick över ett Anderslöv i förändring till hamnen i Trelleborg. Här begick föreningen en premiär, och inte vilken som helst – som första icke blåljus-fordon fick föreningens buss färdas genom den gamla portalen. Historiens vingslag kändes i bussen när den sakta åkte genom den 112 år gamla portalen.

Skickligt guidade av hamnens Krister Johnsson fick sedan bussresenärerna se hur hamnen utvecklas. Att Sverige blivit några hundra meter längre och större tänker man kanske inte på när man befinner sig i centrala Trelleborg men icke desto mindre än så fallet när hamnen växer i söder. Foto: Joachim Wall