Temat för Arkivens dag är i år ”Röster i arkiven”. Föreningen Gamla Trelleborg har under de 64 år som föreningen verkat, samlat otaliga röster. Tusentals av dessa har kommit till tals genom de årsböcker som getts ut varje år.

Låt oss göra en djupdykning och plocka fram några av alla dessa röster som fått liv genom årsböckerna och än i dag kan höras;

 

Trelleborgs första lucia utsågs 1941, för åttio år sedan. Kanske var det just under brinnande världskrig och släckta ljus i världen utanför, som lucia kom att spela en så viktig roll i Trelleborg.

Den 23 november 1941 skriver Trelleborgs Tidningen;

”Som en för vår stad ny form av arbete i den stora julvälgörenhetens tjänst anordnas i år på Luciadagen den 13 december ett stort allmänt Luciafirande, vars huvudmoment blir ett festligt Luciatåg genom staden. Penninginsamling kommer att ske i olika former, dels på den egentliga festplatsen och målet för det stora Luciatåget, Folkets Hus sporthall, dels på stadens restauranger där särskilda Luciafester kommer att anordnas med omväxlande program.”

En särskild jury valde ut åtta kandidater och sedan fick allmänheten rösta. Till lucia för åttio år sedan korades Margit Påhlsson, sedermera Schött. Hennes fyra tärnor var Harriet Jonzon (Hagelberg) , Margareta (Greta) Jönsson (Persson), Kerstin Lindahl (Löfgren) och Inger Dalsjö (Lindkvist)

Om äventyret har tärnan Inger Lindkvist skrivit i Gamla Trelleborgs årsbok 2000.

1980 reste Arne Runnerström till Stockholm för att tala på Föreningen Trelleborgare i Stockholms årsmöte 1980.  Så här sa han bland annat;

”Kära Trelleborgare! Att ni alltjämt är Trelleborgare trots mångårig deportation till Kungliga Huvudstaden har jag märkt på det intresse ni alltid visat er forna hemstad, icke minst genom att bjuda hit i Trelleborgs kommun kvarboende för att på så sätt hålla er underrättade om vad som händer och sker”

Arne Runnerström berättade sedan om företeelser i hans barndomshem, om händelser och om original i Trelleborg. Om åkaren och kommunalpolitikern Nils P Wiberg berättar Runnerström en historia om julsamkväm;

”Således har jag hört sa oppositionens ledare att vid Nykterhetsnämndens  senaste julbord en av gästerna blivit av spritdrycker så illa medtagen att han trillat under bordet. Wiberg begärde omedelbart replik och yttrade: Jag ska si Thonér en sak, att for de fossta var hans påpekande helt onödigt, for de andra var de en ren löjn och för de tredje så förklarade sig polisen i fråga rent tje av det hela.”

Hela historian finns att läsa i Gamla Trelleborgs årsbok 2006.

I samma bok får också Olivia Nordgren plats. Birgitta Nilsson berättar om kvinnan som fått så stor betydelse. Hon började som typograflärling på Trelleborgs Allehanda 1895 men det är som politiker hon blivit känd. 1925, bara några år efter att landet fått kvinnlig rösträtt, valdes Olivia in riksdagens andra kammare. Hon ersatte F V Thorsson. I Svenska dagbladet omtalades hon som ”en till det yttre högst sympatisk och vinnande dam i treflig brun téklänning.#

2013 lyfter Inga Berggren, själv politisk aktiv och mångårig riksdagsledamot, de första kvinnorna i stadsfullmäktige i Trelleborg. Redan 1912 fick stadsfullmäktige sin första kvinnliga ledamot. Hon var frisinnad och hette Anna Montelius. Hon var i många år engagerad i LKPR, Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt.

Socialdemokratern Olivia Nordgren kom in i stadsfullmäktige vid valet 1914, Karna Sjunnesson satt där 1917-1918 som representant för Frisinnade partiet. Anna Hansson satt i stadsfullmäktige i många år, 1917-1930 samt 1934-1938. Helfrid Österling gjorde också hon tjänst i många år, som representant för de borgerliga 1919-1930. Gudrun Helmont kom att engagera sig också i flyktingfrågan under andra världskriget och som representant för de borgerliga satt hon i två perioder i fullmäktige – 1923-1938 och 1940 till 1946. Maria Friberg var socialdemokrat och var ledamot i stadsfullmäktige under perioden 1939-1946.

Axel Ebbe har mer än någon annan präglat den konstnärliga utsmyckningen av Trelleborg. I årsboken 1991 berättar Lucia Kloch om Axel Ebbe, min pappa. Hon bjuder på strödda minnesbilder från hemmet i Hököpinge och berättar om ett lyckligt äktenskap, ett djurvänligt hem och en blomstrande trädgård med en näckrosdamm med guldfiskar och grodyngel samt en och annan ål som räddats från fiskbilen!

Om läraren, politikern, föreningsmänniskan och föredragshållaren Ellen Rönnquist berättar Inga Berggren i årsboken 2009. Ellen Rönnquist var en berest kvinna och i tider innan TV:n fått alla i fast grepp, vallfärdade trelleborgarna till Ellen Rönnquists föredrag. Genom hennes berättelser kunde man få följa med världen runt.