I juni 1975 sprang ett antal förväntansfulla ungdomar ut på trappan till Söderslättsgymnasiets A-byggnad.  På huvudena  satt den vita studentmössan, inköpt ett kvarter söderut hos fröken Julia på Borgquists hatt och mössaffär.

Möjligen var det ur något hesa strupar som Studentsången sjöngs den där soliga eftermiddagen, men förväntningarna på livet var stora. Den vita mössan var symbolen på att nu väntade vuxenlivet…

I lördags träffades en del av dessa elever igen, det var elever från den ena naturvetarklassen som hade 40-årig återträff. En av programpunkterna var ett besök på just Borgquistska hattmuseet. Den vita mössan må ha gulnat men minnena lever.

Skolklassen blev guidade av en av föreningens kunniga guider –  Bengt Andersson. För honom och eleverna var det en guidning utöver det vanliga – Bengt var nämligen studenternas klassföreståndare under åren på gymnasiet!