Hattmuseet, foto Susanne Nilsson, Trelleborgs kommun

Hattmuseet, foto Susanne Nilsson, Trelleborgs kommun

På lördag  20 augusti firar vi att det gått inte mindre än 150 år sedan Per Larsson Borgquist startade sin rörelse. Idag har Gamla Trelleborg förmånen att få förvalta hans och hans efterkommandes arv i form av Borgquistska hattmuseet. Mellan klockan 11 och 14 är det offentlig visning av det unika och prisbelönta museet.

1866 startade Per Larsson Borgquist på Algatan 35 i det Trelleborg som då ännu inte återfått sina stadsrättigheter, det skedde första året därpå. Tre generationer Borgquist har sedan dess försett trelleborgare och tillresta med hattar, pälsar och mössor. Verksamheten lades ner 1978 – efter 112 år i samma familjs ägo!

Mäklaren Bengt Löfberg köpte fastigheten 2004 och brann för idén att verkstaden skulle bevaras och kunna visas upp för kommande generationer. Han kontaktade Gamla Trelleborg och dåvarande kommunalrådet Egil Ahl. 2007, samma år som Trelleborg firade 750 årsjubileum, kunde så Borgquistska hattmuseet öppnas. Kommunen äger museet men Gamla Trelleborg har hand om skötseln. Varje år guidas mängder av grupper och enskilda i det lilla museet som ligger på andra våningen i gårdshuset vid Algatan.För de allra flesta blir det ett mycket speciellt museibesök, här har tiden stått stilla. Det känns som sömmerskorna bara är i väg på en kafferast.

För två år sedan utsågs Borgquistska till Årets Arbetslivsmuseum i Sverige.