Med Napoleonhattar, blåsmusik och berättelser från förr firade föreningen Gamla Trelleborg på lördagen att det gått 150 år sedan Per Borgqjuist startade sin fabrik i Trelleborg. Under många, många år – 112 stycken –  hann tre generationer Borgquist förse trelleborgare och tillresta med hattar, mössor och pälsverk.

Besökarna kunde denna dag stifta närmare bekantskap  med tillverkning av doktorshattar. Gun och Torbjörn Pettersson, hattmakare på Limhamn, demonstrerade. Visning av trädgården, bilder från förr och förstås – guidning i det unika och prisbelönta museet stod på programmet.

Det var 2007 som verkstaden förvandlades till museum. Trelleborgs kommun äger museet men driften och visningar sköts ideellt av Gamla Trelleborg. Under första halvåret i år har 440 besökare från sextio orter tittat på museet som för två år sedan utsågs till Årets Arbetslivsmuseum i Sverige.

IMG_1965 IMG_1970 IMG_1969 IMG_1964 IMG_0999 2 IMG_0997 IMG_0998 IMG_0996