Skärmavbild 2017-04-26 kl. 17.38.53 Skärmavbild 2017-04-26 kl. 17.39.39 Skärmavbild 2017-04-26 kl. 17.38.33   Skärmavbild 2017-04-26 kl. 17.34.57

Vid föreningen Gamla Trelleborgs årsmöte på tisdagen, 25 april, fick Gamla Trelleborg en ny ordförande. Jan Arvid Nilsson tackade för sig efter sju intensiva år och efterträds av Ingrid Wall. Ny i styrelsen är också Ulf Bingsgård.

Jan Arvid Nilsson tackades för sina insatser med en tavla, målad av Trelleborgskonstnären Stefan Mårtensson. Med följande ord tackade Ingrid Wall sin företrädare:

”Jan Arvid!
Du har på ett föredömligt sätt lett Trelleborgs i särklass största förening under en följd av år. Det har du gjort med fast hand, stor envishet, en smula list och mycket kärlek. Du har alltid haft tid för oss i såväl stort som smått, högt som lågt.

Du har för många blivit Mr Gamla Trelleborg. I olika sammanhang har du oförtröttat representerat föreningen och sett till att våra tankar, idéer och visioner blivit väl kända. Du har funnits med och gjort din och vår stämma hörd. Du har stått på marknader, suttit på otaliga föreningsmöten, burit kartonger, packat böcker och tusen andra sysslor. Du har helt enkelt funnits för oss – alltid.

Under din tid som ordförande har föreningen vuxit i medlemsantal. Så det är ingalunda någon trött 60-åring du lämnar efter dig.

För det ska du ha stort tack – ett tack som jag tror alla medlemmar instämmer i. Nu önskar vi dig lycka till i din tillvaro som friherre på riktigt – och hoppas och vet att ditt stora hjärta kommer att fortsätta klappa varmt för föreningen Gamla Trelleborg.

Och för att du hela tiden ska ha oss för dina ögon vill vi överlämna den här tavlan. Stefan Mårtenssons målning av kringlan på Gamla torget hade aldrig kunnat göras om det inte var för din okuvlighet – kringlan skulle tillbaka på sin plats sa du – och så fick det bli!”

Som traditionen bjuder gav den nya ordföranden också en kort beskrivning av sig själv. Ingrid har suttit i styrelsen för Gamla Trelleborg sedan 1991 och är väl förtrogen med verksamheten:

”Tack!

Föreningen Gamla Trelleborg byter inte ordförande speciellt ofta. Det är därför inte utan ett visst mått av fjärilar i magen som jag antar utmaningen. Gamla Trelleborg är inte bara kommunens i särklass största förening, det är också en väldigt viktig sammanslutning – nu och i framtiden.

Jag har suttit i styrelsen för Gamla Trelleborg i mer än 25 år. Jag var yngst när jag blev invald och jag är fortfarande yngst i sällskapet trots att jag är den som varit med i styrelsearbetet längst. Så kan det gå när man brinner för ett ämne.

Men vem är då jag? Född 1956 på Öster. Började som 16-åring att skriva i Trelleborgs Allehanda. Detta ledde så småningom till en anställning som journalist, ett jobb jag hade i 22 år. Då fick jag möjlighet att kliva in i Rådhuset som informationschef, och där har jag stannat sedan dess. Bosatt på Gislövs strandmark, gift, två vuxna barn, hund och katt.

Mitt intresse för historia och gamla tider har nog alltid funnits. Om man dessutom tillbringar ett långt yrkesliv i en och samma stad så samlar man på sig en del erfarenhet, såväl om människor som om miljöer. Min kärlek till Trelleborg är stor – slätten, havet, stränderna och staden– bättre kan man inte bo!

Jag vill fortsätta utveckla Gamla Trelleborg i samma anda som visat sig vara så framgångsrikt hittills. Min förhoppning är att vi också ska locka lite yngre medlemmar till oss. Jag tror att i vår gränslösa värld där Internet gör att den mest avlägsna plats nås på någon sekund – då blir det trygga, nära – himmaplanen – allt viktigare. 60-åringen går en ljus framtid till mötes.

Jag tackar för det förtroende jag fått och lovar att förvalta föreningen efter bästa förmåga. Till min hjälp har jag en duktig styrelse, redaktionskommitté, måndags- och tisdagsgrupper.

Vi tar tacksamt emot förslag, idéer och synpunkter på hur vi ska bli ännu bättre – på vår hemsida gamlatrelleborg.se finns kontaktuppgifter. Än en gång tack för förtroendet!”

Efter årsmötesförhandlingarna talade meteorolog Mats Andersson om sitt arbete, sin karriär som fotbollsspelare, om klimathotet och framtiden. Han gav också alla de runt 350 närvarande en alldeles färsk prognos för Valborgsvädret.