I dag lördag, var Borgquistska hattmuseet öppet, precis som alla andra helgfria sista lördagar i månaden. Under förra året hade det unika och prisbelönta museet 493 besökare, inte bara från olika delar av Sverige utan också från utlandet.

I besöksliggaren kan man konstatera att danskar, norrmän, tyskar och polacker besökt museet. Flest har kommit från Trelleborg – 95 stycken, men 72 malmöbor och 74 lundensare har också besökt museet. Tio stockholmare kan vi också räkna in i besöksskaran, medan Ystad och Umeå noteras för vars ett besök.

Borguistska går in på sitt elfte år som museum, det invigdes jubileumsåret 2007. För ett par år sedan belönades museet med utmärkelsen Årets arbetslivsmuseum.  All guidning sköts helt ideellt av Föreningen  Gamla Trelleborgs eldsjälar. Förutom öppet hus sista lördagen i varje månad tar museet emot förbokade grupper.