Invigningen av Francke kringla på gamla torget i Trelleborg

Invigningen av Francke kringla på gamla torget i Trelleborg

Invigningen av Francke kringla på gamla torget i Trelleborg

Invigningen av Francke kringla på gamla torget i Trelleborg

Invigningen av Francke kringla på gamla torget i Trelleborg

Invigningen av Francke kringla på gamla torget i Trelleborg

Invigningen av Francke kringla på gamla torget i Trelleborg

Invigningen av Francke kringla på gamla torget i Trelleborg

Invigningen av Francke kringla på gamla torget i Trelleborg

Invigningen av Francke kringla på gamla torget i Trelleborg

Invigningen av Francke kringla på gamla torget i Trelleborg

Invigningen av Francke kringla på gamla torget i Trelleborg

Solen sken från en klarblå himmel och kastade reflexer i den gyllene kringlan när Franckehuset på Gamla torget återfick sin forna prakt på lördagseftermiddagen. Föreningen Gamla Trelleborg och fastighetsägaren Trelleborgshem har gjort gemensam sak och sett till att det gula huset – Trelleborgs äldsta – åter begåvats med sin bagarkringla.

Idén till att ge huset sin kringla åter föddes för några år sedan. Alf Påhlsson som är född i huset, tog kontakt med föreningen Gamla Trelleborgs ordförande Jan Arvid Nilsson och Trelleborgshems VD Pia Jönsson. Alla blev entusiastiska över tanken – gamla vykort visade ju hur fint torget och huset var med sin kringla.

Föreningens intendent och konstnär Lennart Rydberg åtog sig uppgiften att från gamla vykort återskapa kringlan och skylten. Tyvärr finns inte Lennart med oss längre men hans arbete lade grunden till att skylten på lördagen kunde avtäckas. Många har varit inblandade i rekonstruktionen och den månghövdade publiken kunde konstatera att man gjort ett gott jobb.  Nu lyser kringlan igen och berättar en liten del husets historia. Den bronsplatta  som föreningen satte upp för några år sedan berättar ytterligare en del.

Mycket folk hade samlats för att vara med när Alf Påhlsson och Pia Jönsson avtäckte kringlan. I publiken fanns sentida ättlingar till den bagare Francke som den ursprungliga skylten syftade på. Efter avtäckningen bjöds det på kaffe och förstås – kringla…